Mailin puheenjohtajan joulutervehdys

22.12.2022

Kuluva vuosi on ollut tapahtumarikas monella lailla. Alkuvuonna koronan kanssa kärvisteltiin vielä monin tavoin Suomessa ja muualla maailmassa. Koronaa on tälläkin hetkellä paljon olemassa, mutta taudin kuva on muuttunut nyt onneksi toisenlaiseksi. Tosin viime päivinä Kiinasta on kuulunut vähemmän hyviä uutisia tästä jälleen.   

Ukrainan traagiset tapahtumat helmikuusta alkaen ovat syöpyneet varmasti meidän jokaisen mieleemme. Sota on nyt lähempänä meitä kuin varmaan kukaan meistä olisi voinut kuvitellakaan vaikkapa vuosi sitten. Huoli on varmaan meillä jokaiselle suuri tämän asian suhteen.

Hintojen nousu ja korkea inflaatio ovat olleet jatkuvasti puheenaiheina keskusteluissa. Ruuan hinta on noussut ennätysmäisen nopeasti. Samoin Euroopassa vallitseva kriisi on nostanut energian hinnan myös huippukorkealle tasolle. Saa nähdäkin mitä ensi vuosi tuo näiden asioiden suhteen tullessaan.   

Tämä vuosi on ollut matkailualalla suurta nousun aikaa. Valoa sieltä tunnelin päästä on löytynyt ilahduttavasti! Ihmisillä on ollut selvästi erittäin suuri tarve matkustaa niin vapaa-ajan kuin liikematkustuksen puolella. Useissa matkatoimistoissa on palkattu uusia matka-asiantuntijoita tai henkilöitä muihin matkailualan tehtäviin. Ammattilaisista on nyt jopa työvoimapulaa alallamme, Liikevaihto on kasvanut merkittävästi monissa matkatoimistoissa. Kysynnän kasvun uskotaan olevan hyvin vahvaa myös vuonna 2023.  

Mailissa toimintamme on ollut suhteellisen normaalia jo tämän vuoden aikana verrattuna pahimpiin koronavuosiin. Olemme saaneet viettää yhdessä mm. kevät- ja syyskokoukset totuttuun tapaan. Alkavana vuonna meillä on yksi suurimmista ja tärkeimmistä asioista uuden työehtosopimuksen neuvottelut. Näihin on hiljalleen valmistauduttu jo syksystä alkaen. 

Katseet on hyvä aika pian kääntää jo vuoteen 2023. Toki ei saa unohtaa, että Maili täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 70 vuotta! Vahvasti uskon myös, että ala tulee tästä kasvamaan entisestään. Kaipuu maailmalle on aina suuri ja matkatoimistoalan ammattilaiset olemme tässä asiassa palvelemassa.     

Toivotan kaikille hyvää joulun aikaa ja upeata uutta vuotta 2023!

Janne Arponen
Maili ry:n puheenjohtaja