Mailin puheenjohtajan kesätervehdys

3.7.2021

Kesä on jo hyvässä vauhdissa. Olemme saaneet nauttia aurinkoisista ja lämpimistä kesäpäivistä Suomessa. Erilaisia kesätapahtumia järjestetään ympäriä Suomea. Kulunut vuosi on ollut matkailualalla jälleen hyvin erilainen. Korona on koetellut alaamme yhä tänäkin vuonna. Suurin osa alan ammattilaisista on lomautettuina edelleen ja osa on töissä parhaillaan. Jaksaminen on ollut monilla koetuksella tilanteen pitkittyessä. Valoa onneksi näkyy jo tunnelissa.

Matkatoimistoalalla käytiin viime keväänä työehtosopimusneuvottelut. Neuvottelut olivat yhdet historian vaikeimmista, sillä alamme on yksi koronasta eniten kärsineistä. Neuvottelutulokseen päästiin toukokuun loppupuolella. Työehtosopimus on voimassa huhtikuun loppuun v. 2023. Paltan (Palvelualojen työnantajat ry.) esittämät mittavat heikennykset saatiin estettyä ja lopputuloksen kanssa voimme elää. Myös jatkossa matkatoimistoalalla työskentelevien on saatava palkkaa, jolla jokainen meistä tulee toimeen. Työehtosopimuksen yleissitovuuden säilyttäminen on turvattava myös tulevaisuudessa. Liittoon kuuluminen on erittäin tärkeää. Maili on yhtä kuin jokainen sen jäsen! 

Matkailuun liittyy yhä jatkuvaa epävarmuutta. Rajoitukset vaihtuvat eri valtioissa viikoittain. Ennustaminen onkin nyt vaikeaa, mikä on tilanne epidemian suhteen tulevana syksynä ja ensi talvena. Rokotekattavuus tuo toivottavasti helpotusta matkailuun. Tarvitsemme nyt kaikki vahvasti uskoa, että alamme kyllä tästä tulee nousemaan ja matkailu jälleen nousee. On hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä, että korona tulee olemaan jossain muodossa keskuudessamme seuraavien vuosien ajan. Matkailualan on sopeuduttava tähän ja uskon vahvasti, että turvalliseen ja vastuulliseen matkustamiseen löytyvät kyllä keinot.

Matkatoimistoimistoissa tullaan varmasti aina tarvitsemaan ammattitaitoisia, motivoituneita ja alan tuntevia työntekijöitä. Kuten viime vuodetkin ovat taas kerran osoittaneet, niin alallamme kuin koko maailmassa sattuu ja tapahtuu. Alalla työskentely vaatii paljon moniosaamista. Kuulen usein, että työtämme ei arvosteta riittävästi. Tätä onkin hyvä jokaisen miettiä, mitä voisimme tehdä tälle?

Mailin nettisivut ovat pääasiallinen tiedotuskanavamme. Sinun kannattaakin käydä lukemassa täältä mm. alan ja liiton ajankohtaisista asioista. Avaamme myös loppukesästä Mailin inbox -kanavan. Tässä tulemme julkaisemaan kolumneja mm. Mailin hallituksen jäseniltä sekä jäseniltämme. Jos sinulla on hyviä juttuja, kertomuksia tms. niin voit lähettää niitä info@maili.fi

Toivotan kaikille maililaisille aurinkoista kesän jatkoa! 

Janne Arponen

Maili ry. puheenjohtaja