Jäsensivuille kirjautuminen: TUNNUS SALASANA

Puheenjohtajan joulutervehdys

Joukossa on voimaa


Hyvä tahto – tämän sanaparin kuulee usein mainittavan etenkin joulun aikaan eri yhteyksissä. Kaunis ajatus eikä mitenkään huono asia. Mutta pelkkä hyvä tahto ei riitä. Tarvitaan toimia ja tekemistä, yhteisten asioiden takana seisomista ja kykyä tehdä kompromisseja. Vaikeina aikoina kasvaa joukkovoiman ja yhteistyön merkitys.

Joskus työpaikalla, kotona, ehkä omassa taloyhtiössä, ammattiliitossa tai puolueessa tehdään päätöksiä, jotka sotivat omaa mielipidettä vastaan. Tällöin punnitaan kyky nähdä asiat kokonaisuuksina. Hyvänä esimerkkinä joukkopako kirkosta sen jälkeen kun tasa-arvoisen avioliittolain puolesta puhunut arkkipiispa kertoi kantansa julkisesti.

Itseäni ihmetyttää tämä nykyinen mustavalkoisuus. Miten jostain yksiköstä, pienestä tai suuresta, tulee huono ja hylättävä jos tehdään yksi omaa mielipidettä vastaan sotiva päätös? Tekeekö tämä yksi päätös mitättömäksi kaikki ne asiat, jotka koen tuossa yksikössä hyvinä? Äänestetään jaloilla, senkö vuoksi että se on helppoa ja siinä tuntee konkreettisesti vaikuttavansa johonkin?

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa tulee punnittavaksi, mikä puolue tai kuka ehdokas ajaa minulle tärkeitä asioita? Millaisella johdolla maastamme saadaan reilu valtio, jossa myös työntekijöillä on oikeus tasaiseen ja turvattuun toimeentuloon? Saattaa olla että joku puolue tai ehdokas olisi muuten hyvä mutta kenties löytyy jokunen erimielisyys, ehkä itselle tärkeässä kysymyksessä. Tällöin on taas paikallaan punnita asioita suuremmassa mittakaavassa, voiko sen yhden asian suhteen tehdä myönnytyksen? Vai mennäänkö koppiin ja kirjoitetaan lappuun Aku Ankka? Vai äänestetäänkö taas jaloilla eikä edes kävellä äänestyspaikalle?

Tulevien vaalien lopputulos viitoittaa pitkälle tietä meille palkansaajille: halutaanko AY-liikkeen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistaa, irtisanomissuojaa heikentää, sallitaanko nollatuntisopimukset? Annammeko tehdä meistä heittopusseja ja rahanteon välineitä? Tuleeko meistä numeroita vai säilytämmekö ammatti-identiteettimme ja itsenäisyytemme? Tämän vuoksi on tärkeää löytää oma ehdokas ja käyttää omaa ääntään. Joukkovoimaa parhaimmillaan.

Ennen talvella tosissaan käynnistyvää kampanjointia on kuitenkin vuorossa pitkät pyhät. Toivottavasti saat viettää niitä Sinulle tärkeiden ihmisten ja asioiden parissa. Ladataan akkuja, unohdetaan hetkeksi huonot uutiset ja nautitaan levosta ja rauhasta. Lempijoululauluni sanoin: Arkihuolesi kaikki heitä.

Lämmintä joulunaikaa toivottaen,

Anita Hellman
Mailin puheenjohtaja