Puheenjohtajan kesätervehdys

2.7.2023

Vuosi on taas jo pitkällä ja elämme keskikesän aikaa. Monet ovat kesäomaansa viettämässä parhaillaan, osa on jo lomansa viettänyt ja onnekkailla vasta lomat ovat edessäpäin

Toukokuussa saimme matkatoimistoalan työehtosopimuksemme neuvoteltua. Lopputulokseen voimme olla kokonaisuutena hyvin tyytyväisiä. Neuvottelimme tälle ja ensi vuodella palkankorotukset, jotka olivat jäsenistön kannalta erittäin tärkeä asia. Korkeana pysynyt inflaatio on syönyt jatkuvasti palkansaajien ostovoimaa. Eritysesti alemmissa palkkaluokissa oleville palkankorotukset ovat suhteessa suuremmat Tekstimuutoksia emme tälläkään kertaa tehneet työehtosopimukseen, vaan näillä nyt menemme vuoden 2025 kevääseen asti. Palkankorotuksissa noudatimme aika pitkälti ns. Suomen yleistä linjaa.

Matkailu on elpynyt tänä vuonna todella hyvin. Koronakurimus on nyt onneksi jo taakse jäänyttä elämää. Alallamme on monin paikoin työvoimapulaa ammattitaitoisista matka-asiantuntijoista ja alan muissa tehtävissä toimijoista. Kauppa käy hyvin vilkkaana matkatoimistoissa sekä vapaa-ajan että liikematkustuksen puolella. Voisikin sanoa, että nyt eletään varsaista matkailubuumia kysynnän ollessa todella vilkasta. Monet uskaltautuvat nyt vihdoinkin myös ulkomaan matkalle panepidemian jälkeen. Alan tulevaisuuden näkymät ovat nyt hyvät kaiken kaikkiaan.  
    
Työelämä kuin myös matkailualakin kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Mailia tarvitaan erittäin paljon tulevaisuudessakin. Onkin tärkeää, että meillä on aktiivinen jäsenistö ja luottamusmiehet. Maili on yhtä kuin sen jäsenet, se on hyvä aina meidän kaikkien muistaa. Jokainen jäsen on tärkeä. Vain kuulumalla alan matkatoimistoalan työntekijöiden liittoon Mailiin, voimme jatkossakin turvata alan hyvät työehdot sekä suotuisan palkkakehityksen. 

Maili täyttää tänä vuonna kunniakkaasti 70 vuotta, joten tätäkin on syytä juhlia!  

Lämmintä kesää kaikille!

Janne Arponen
Maili ry:n puheenjohtaja