Jäsensivuille kirjautuminen: TUNNUS SALASANA

Puheenjohtajan tervehdys

Hyvät maililaiset,

Kirjoitan tätä palstaa 7.12. itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä.
Suomi täytti 100 vuotta. Takana on vuosisata itsenäisyyttä, ajanjakso, jonka aikana yhteiskuntamme on kasvanut ja kehittynyt hyvinvointivaltioksi. Itsenäisyys merkitsee monia asioita, viime aikoina olen pohtinut eritoten vapautta. Voin toimia avoimesti arvostamieni asioiden puolesta. Saan olla ammattiyhdistysliikkeen aktiivi ilman, että joudun pelkäämään sen vuoksi henkeni edestä. Voin ilmaista vapaasti uskoani, saan avoimesti kuulua puolueeseen. Minulla on oikeus ottaa kantaa. Minulla on ääni, vaaleissa minun ääneni on samanarvoinen kaikkien muiden äänien kanssa.


Nämä asiat nousivat mieleeni jälleen kerran, kun ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASK:n edustaja oli kertomassa toiminnastaan eräässä AKT:n tapahtumassa. Vuosittain maailmalla tapetaan useita ihmisiä sen vuoksi, että he yrittävät järjestäytyä, koettavat puolustaa heikoimmassa asemassa olevaa ja vaatia omia oikeuksiaan, ihmisoikeuksia. On myös maita joissa toisinajattelijat vaiennetaan. Nykypäivänä on vaikea sulkea silmiään maailman tapahtumilta, vaikka joskus tuntuu, että se valtaisa vyöry on mahdoton käsittää, jäsentää ja hallita.


Mailin syyskokouksen seminaariosuudessa Esko Valtaoja avarsi maailmankuvaani kiitettävästi. Uutistulvassa helposti unohtuvat tosiasiat. Meillä on asiat paremmin kuin koskaan. Vähemmän sairauksia, elämme pidempään, hyvinvointi jakautuu paljon tasaisemmin kuin vaikkapa sata vuotta sitten. Hetken tunsin jopa huonoa omaatuntoa, koska koen, että maailma ei kuitenkaan ole valmis. Pienen pohdinnan jälkeen totesin, että eivät nämä asiat sulje toisiaan pois. Kiitollisuus siitä, mitä kansakuntamme on saavuttanut ja millaisessa maailmassa saan elää, ei sulje pois sitä, että paljon on vielä tehtävää, maailma ei ole valmis. Toisaalta tosiasioiden myöntäminen, epätasa-arvon ja eriarvoisuuden tunnustaminen ei tee vähemmäksi saavutuksiamme. Päinvastoin, meitä edeltäneiden sukupolvien taisteluiden ja toimien johdosta olemme nyt siinä tilanteessa, että halutessamme pystymme pitämään pinnalla nekin, joilla asiat eivät ole hyvin.


Haluan uskoa, että emme pidä itsestäänselvyytenä oikeuksiamme, luontoamme, puhdasta elinympäristöä ja hyvinvointia. Kansalaisoikeudet ja demokratia ovat juuri niin vahvoja kuin kansa on. Jos katsomme vaieten miten vähempiosaisten asemaa heikennetään, luontoa tuhotaan ja julkinen puhe käännetään heikoimpia vastaan, emme ole ansainneet kaikkea sitä hyvää jonka edeltävät sukupolvet ovat meille rakentaneet. Hyvinvointivaltio ei ole vain rakenne, se asuu meidän jokaisen elämässä ja lähipiirissä, jokaisen meidän teoissa.


Kyse on tahdosta ja arvoista. Koska maailma ympärillämme on tullut lähemmäksi, sekä informaation että disinformaation määrä kasvanut, vaatii kaiken tämän hallinta meiltä enemmän. Kärjistäminen ja vastakkainasettelu on nykyään liiankin helppoa. Se, että jollekulle annetaan, ei ole itseltä pois. Toivon, että satavuotias Suomi osoittaa oppineensa menneisyydestä. Vahvan tehtävä on tukea heikompaa, aina ja kaikkialla.

Toivotan kaikille maililaisille lämmintä joulunaikaa, iloista vuodenvaihdetta ja menestystä vuodelle 2018!


Anita Hellman
Mailin puheenjohtaja