Maili ry:n hallituksen kannanotto matkatoimistoalan nykyiseen tilanteeseen

24.10.2020

Matkailualan tilanne tällä hetkellä on katastrofaalinen. Ala on vuosien saatossa selvinnyt useista koettelemuksista kuten tulivuorenpurkaukset, tsunamit, WTC-tornien isku, Estonian uppoaminen ja terroristi-iskut. Ammattitaitoinen henkilökunta on joustanut ja ollut aina sekä vapaa-ajan että liikematkustajan tukena ja apuna kriisien aikana.

Työntekijän työehtoja heikentämällä ei alan tulevaisuutta pelasteta. Yleissitova työehtosopimus turvaa matkatoimistotyöntekijälle kohtuulliset työn tekemisen ehdot . Yhteiset pelisäännöt ovat molempien osapuolien etu. Mailin hallitus vetoaa työnantajia välttämään hätiköityjä irtisanomisia. Suomen vientiyritysten markkinat ovat maailmalla ja yritysten pitää päästä matkustamaan. Tulevaisuudessa tarvitaan edelleen suomalaisia osaavia alan ammattilaisia.

Kuten SMAL tiedotteessaan (24.9.2020) vaati, tulee matkailualan syyllistäminen lopettaa välittömästi. Vapaa-ajan matkustus on äärimmäisen tärkeätä suomalaisten hyvinvoinnille, sosiaaliselle kanssakäymiselle ja kansainvälistymiselle. Kuka paremmin tunnistaa suomalaisen matkailijan tarpeet kuin suomalainen matkatoimistovirkailija. Jokaisen matkajärjestelyn takana on ihminen – netti ei kuljeta eikä tuota elämystä.
MATKAILUALAN TYÖNTEKIJÄ ON ARVOKAS JA TÄRKEÄ AMMATTILAINEN!