Työehtosopimus määrittelee ehdot, jolla työtä tehdään, mutta onko siitä tullut itsestäänselvyys, jonka merkitys on päässyt unohtumaan?

29.9.2021

Työehtosopimuksen merkitys on saattanut jäädä monelle työntekijälle epäselväksi, vaikka se parantaa työelämää ja tuo turvaa työntekijöille. Ehkä sana työehtosopimus tai TES on tullut vastaan, kun tilille on tullut pyytämättä TES-korotus eli työntekijälle sovittu palkankorotus. Tai ehkä työsopimusta solmiessa sinulle on mainittu, että ylityökorvauksia maksetaan TESsin mukaan eikä siitä tarvitse erikseen keskustella. 

Työehtosopimus on siis sopimus, jonka työntekijöitä ja työnantajia edustavat järjestöt ovat sopineet keskenään. Normaalisti sen vilkuilu ei ole tarpeen, sillä suurimmalla osalla työpaikkoja asiat lutviutuvat ilman että TESsiä tarvitsee edes kaivaa esiin. Työstä maksetaan kuten kuuluukin ja työtä tehdään, kuten on sovittu. 

Kun asiasta ei tarvitse kantaa huolta, sen helposti unohtaa. Nyt on tullut kuitenkin hetki, jolloin TES tarvitsee puolustajaa voidakseen jatkaa elämässäsi itsestäänselvyytenä.

Asiasta lisää tästä